Pralni stroj je veliko lažje uporabljati kot pa pranje na roke

Ko se nam nabere koš poln umazanih oblačil, je čas, da jih operemo, posušimo in zložimo nazaj v omare. Pri tem nam seveda zelo pomaga pralni stroj. Pralni stroj lepo opere perilo in poskrbi da so čista, brez madežev in da lepo dišijo. Pri temu pomaga tudi pralni prašek in mehčalec, ampak največ dela pa naredi pralni stroj, saj močno in hitro vrti perilo v svojem bobnu, dokler ni pranje končano. Pranje lahko traja vse med 15 minutami pa vse do 3 ur ali več. Odvisno od tega kar mi želimo, na podlagi tega naštimamo program in čas pranja.

Glede na to katero perilo peremo, se potem določi na katerem programu bomo prali. Ne moramo kar vso perilo prati na vseh programih, ker so nekatera oblačila malo bolj občutljiva kot druga. Oblačila predno damo v pralni stroj, jih moramo seveda razdeliti. Se pravi oblačila razdelimo po barvah in v skrajni primerih tudi po materialih, saj na primer volno ne smemo prati kar tako med katerimikoli oblačili. Se pravi oblačila razdelimo po barvah: črno, pisano, belo in vsako se pere na svojem programu. Belo perilo se po navadi pere na 90 stopinjah, ostalo pa na 40. Ni dobro, da črno in pisano mešamo med samo, ker se lahko določeno pisano perilo navleče črne barve in posledično niso več tako pisane kot prej ampak so temnejše.

Pralni stroj moramo znati uporabljati, pred prvo uporabo pralnega stroja moramo dobro prebrati navodila, kaj sploh pralni stroj zmore. Zelo pomemben podatek je tudi ta, koliko kilogramov oblačil sploh lahko damo v pralni stroj.

Po določenem času pranja se pralni stroj odklene, kar pomeni, da lahko perilo vzamemo iz pralnega stroja, kar med pranjem ne moramo, ga lepo obesimo ali damo v sušilni stroj, posušimo, kar je potrebno tudi zlikamo, ostalo zložimo in lepo pospravimo v omaro in nabiramo perilo za novo pranje, saj oblačil nikoli ne zmanjka.

Pralni stroj je veliko lažje uporabljati kot pa pranje na roke