Za košnjo trave je robotska gps kosilnica najboljša izbira

Za košnjo trave je robotska gps kosilnica najboljša izbira

Imam hišo z veliko okolice, kjer je potrebno opravljati košnjo trave. Preizkusila sem že razne metode v preteklosti, vendar nikoli nisem imela tako lepo, kot sedaj, ko robotska gps kosilnica skrbi za košnjo trave.

Gre za kosilnico, ki je opremljena s gps sprejemnikom, ki sprejema signale iz satelitov. To so signali, omogočajo, da robotska gps kosilnica natančno določa svoje geografske lokacije na trati. Pred prvo uporabo moramo kosilnici nastaviti program. To pomeni, da je potrebno določiti območje, ki ga želimo kositi. Pri nas je bilo to območje precej veliko in razgibano z neravnimi mejami. To smo naredili tako, da je robotska gps kosilnica bila vodena ročno po robu območja. Lahko bi to opravili tudi s pomočjo vnaprej določenih točk. Med tem procesom, ko hodimo po mejah, se podatki o travi, o mejnikih in ovirah zabeležijo v sistem oziroma program kosilnice. Ko imamo območje določeno in izdelano karto, robotska gps kosilnica uporablja gps za sledenje svoji lokaciji oziroma območju. Na podlagi določenega vzorca košnje, ki smo ga vnaprej vstavili v program ali prilagodili prek aplikacije, kosilnica sledi točno določeni poti in vzorcu košnje.

Poleg gps sistema je robotska gps kosilnica opremljena s senzorji. Ravno zaradi tega je kosilnica tako praktična, ker se izogiba oziroma zaznava ovire, kot so drevesa, rože, kamni, stoli, mize in podobno. Mi smo imeli na travi vrtno pohištvo in je bilo vse lepo pokošeno okoli tega pohištva. Prednost te kosilnice je tudi v tem, da se sama polni. Ko se baterija kosilnice izprazni ali ko je določen čas, da je polnjenje potrebno, se robotska gps kosilnica samodejno vrne v polnilno postajo. To polnilno postajo postavimo, kjer želimo ampak naj bo na določenem mestu. Mi smo tudi določili urnik košnje, ki je bil vsako popoldan. Določili smo v program višino trave.  Kosilnica ima vgrajene varnostne mehanizme, ki zagotavljajo, da deluje varno. To pomeni, da se senzorji vključijo in zaznajo dvig ali nagib, tako, da se robotska gps kosilnica takoj ustavi, če pride do dviga ali nagnjenosti.